ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ NEWSLETTER ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
logo H ηλεκτρονική ανάγνωση όπως δεν τη "διαβάσατε" ποτέ
Share |
Διαβάστε...:
  Οι τρεις κανόνες επιτυχίας στις πωλήσεις e-books  Black Crown: Το gaming στον κόσμο των εκδόσεων  Η Google στην αγορά σχολικών βιβλίων  
περισσότερα...   rss
 
 
Eξελίξεις
Θέσεις, Απόψεις, Συνεντεύξεις
Τα eBooks και οι συντελεστές τους
Οι συσκευές ανάγνωσης και το λογισμικό τους
Η Αλίκη στο Σχολείο των Προκλήσεων (υλικά)
Επιληψία, Αγάπη μου (υλικά)
 


Χρήσιμα links

EKEBI:Παρατ/ριο Ψηφ.Βιβλίου

Εθνική Βιβλιοθήκη (ψηφιακά)

Ψηφ. Βιβλιοθήκη Βουλής

Ανέμη-Ψηφ. Βιβλ. Παν.Κρήτης

Ψηφ. Συλλογές Ε.Λ.Ι.Α

Ψηφ. Βιβλιοθήκη Ίδρ.Ευγενίδου

Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού

 
Βρίσκεστε εδώ: Ηλεκτρονική Ανάγνωση / Τα eBooks και οι συντελεστές τους / Europeana, η Ευρωπαϊκή Ψηφιακή Βιβλιοθήκη
Επιστροφή Εκτύπωση
 

Europeana, η Ευρωπαϊκή Ψηφιακή Βιβλιοθήκη

   

Η προώθηση της ψηφιακής ανάγνωσης συνδέεται στενά με τη δυνατότητα πρόσβασης σε ψηφιακό περιεχόμενο. Κι αν στον κόσμο του Ίντερνετ φαίνεται κυρίαρχη η επιχείρηση ψηφιοποίησης περιεχομένου από την Google Books, υπάρχουν και άλλες προσπάθειες που έχουν αντίστοιχη σημασία, έστω κι αν δεν έχουν ακουστεί τόσο πολύ.


Μία από αυτές είναι και η Ευρωπαϊκή Ψηφιακή Βιβλιοθήκη, η Europeana, η οποία άνοιξε τις ψηφιακές πύλες της στα τέλη του 2008. H έδρα της βρίσκεται στην Εθνική Βιβλιοθήκη της Ολλανδίας, ενώ το έργο χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.


Στόχος της Ευρωπαϊκής Ψηφιακής Βιβλιοθήκες είναι η συσσώρευση ψηφιακού περιεχομένου που θα αφορά κάθε είδους τεκμήριο από τις κρατικές-κυβερνητικές υπηρεσίες, τις βιβλιοθήκες (εθνικές και περιφερειακές), αλλά και τα μουσεία και άλλους πολιτιστικούς και εκπαιδευτικούς οργανισμούς των 28 χωρών που συμμετέχουν στο έργο έως τώρα. Με βάση αυτό το στόχο, και όπως σημειώνεται στην ιστοσελίδα της, “η Europeana επιτρέπει στους επισκέπτες της να εξερευνούν τις ψηφιακές πηγές μουσείων, βιβλιοθηκών, αρχείων και συλλογών οπτικοακουστικού υλικού της Ευρώπης. Προωθεί τις ευκαιρίες ανακάλυψης και δικτύωσης σε ένα πολύγλωσσο περιβάλλον, όπου οι χρήστες μπορούν να απασχολούνται, να μοιράζονται και να εμπνέονται από την πλούσια ποικιλομορφία της πολιτιστικής και επιστημονικής κληρονομιάς της Ευρώπης”.


Ποια είναι η φιλοσοφία και η βασική επιδίωξη της Ευρωπαϊκής Ψηφιακής Βιβλιοθήκης: “Το περιεχόμενό της να είναι προσβάσιμο στο κοινό κατά το μέγιστο δυνατό και να μην ιδιωτικοποιηθεί αλλά να προσφέρεται δωρεάν” όπως σημείωσε ο Τζόναθαν Πέρντεϊ, επικοινωνιακός σύμβουλος  της Europeana, μιλώντας σε συμπόσιο που οργανώθηκε πρόσφατα στην Αθήνα από το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης. Βέβαια, οι σχεδιαστές της Europeana γνωρίζουν ότι η δωρεάν παραχώρηση υλικού είναι δύσκολη απόφαση για αυτόν που το κατέχει, θεωρούν όμως ότι θα κερδίσει σε κύρος, αξιοπιστία και επισκεψιμότητα, αφού to link κάθε τεκμηρίου οδηγεί στην αρχική του πηγή. Για παράδειγμα, όταν αναζητήσαμε το “Μαθηματικές αρχές της Φυσικής Φιλοσοφίας” του Ισαάκ Νεύτωνα, ο σχετικός σύνδεσμος μας οδήγησε στην ιστοσελίδα του Göttinger Digitalisierungszentrums, το οποίο έχει ψηφιοποιήσει την αγγλική έκδοση του 1726. 
Μέχρι σήμερα η Europeana περιέχει περίπου 15 εκατομμύρια τεκμήρια, τα οποία εμπλουτίζονται διαρκώς. Έχουν συνεισφέρει υλικό περίπου 1.500 ιδρύματα, από 20 χώρες, από διάσημα μουσεία και βιβλιοθήκες, όπως το Λούβρο και η Βρετανική Βιβλιοθήκη, μέχρι μικρά περιφερειακά μουσεία και οργανισμούς. Πολλά από τα ψηφιοποιημένα υλικά που θα βρείτε είναι παγκοσμίου φήμης, όπως το προαναφερόμενο έργο του Νεύτωνα, σχέδια του Λεονάρντο ντα Βίντσι, σπάνιους χάρτες και πίνακες ζωγραφικής. Υπάρχουν ακόμα μια ενότητα με 1.000 λογοτεχνικά αριστουργήματα από πολλές χώρες της Ευρώπης (στη γλώσσα που γράφτηκε το καθένα), όμως δυστυχώς δεν έχει προστεθεί κανένας ελληνικός τίτλος.


Βέβαια, υπάρχουν αρκετά ζητήματα που πρέπει να επιλυθούν, όπως το ότι τα αρχεία που βρίσκονται διασκορπισμένα στα διάφορα ιδρύματα όλων αυτών των χωρών πρέπει να είναι συμβατά με τα πρότυπα ψηφιοποίησης της Europeana. Ακόμα πιο σύνθετη και χρονοβόρα διαδικασία είναι η προσθήκη μεταδεδομένων (metadata) σε κάθε τεκμήριο, ώστε να είναι δυνατή η καλύτερη ταξινόμηση και η ευκολότερη αναζήτηση του ψηφιακού υλικού, αφού αλλιώς ο χρήστης θα χάνεται μέσα στον τεράστιο όγκο του.


Η συνεισφορά της Ελλάδας μέχρι στιγμής αντιστοιχεί στο 2% των 15 εκατομμυρίων τεκμηρίων. Είναι σίγουρα πολύ μικρή σε σχέση με τον πλούτο του υλικού που υπάρχει στοιβαγμένο στις βιβλιοθήκες και τα μουσεία της χώρας και υπάρχουν αρκετές δυνατότητες για να αυξηθεί ταχύτατα. Αυτός ήταν άλλωστε και ένας από του στόχους του πρόσφατου συμπόσιου που οργάνωσε το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης.


Η περιήγηση στην ιστοσελίδα της Europeana (www.europeana.eu) μπορεί, τουλάχιστον για τις αρχικές σελίδες, να γίνεται και στα ελληνικά, όπως επίσης και η αναζήτηση ελληνικών τεκμηρίων. Όμως είναι προτιμότερη η αναζήτηση και σε άλλες γλώσσες, ώστε να οδηγηθείτε σε περισσότερα αποτελέσματα, αφού τα περισσότερα μεταδεδομένα είναι γραμμένα στη γλώσσα της πηγής προέλευσης.


Πάντως η Europeana θα μας απασχολήσει και πάλι, αφού είναι ένα τεράστιο έργο σε εξέλιξη και σίγουρα θα εξελιχθεί σε ένα σημείο αναφοράς για την ηλεκτρονική ανάγνωση.


footer splitter
                 
 
Marginalia
arrows Πού απευθύνεται
 
Ηλεκτρονική Ανάγνωση
arrows Eξελίξεις
arrows Θέσεις, Απόψεις, Συνεντεύξεις
arrows Τα eBooks και οι συντελεστές τους
arrows Οι συσκευές ανάγνωσης και το λογισμικό τους
arrows Η Αλίκη στο Σχολείο των Προκλήσεων (υλικά)
arrows Επιληψία, Αγάπη μου (υλικά)
 
Υπηρεσίες multiimedia
arrows Από το χαρτί (και όχι μόνο) στην οθόνη…
arrows Σχεδιασμός, παραγωγή πολυμεσικού περιεχομένου και σελιδοποίηση
arrows Συγκρότηση eBook
arrows Περιεχόμενο στο Διαδίκτυο: Πέρα από την ιστοσελίδα
footer bot